Предстои ни повишаване на цените на електренергията и то е свързано с изискванията за пълна либерализация на енергийния пазар, посочи в предаването "Лице в лице" Таско Ирменков - депутат от БСП.

"ДКЕВР счита, че след като има някакви показатели, тя ще ги включи във формулите и накрая и ще излезе  с цената. В същото време имаме големи притеснения кое и как ще се случи", коментира още гой.

По думите му, ако тръгнем постепенно да извеждаме потребители на свободния пазар, без да им даваме възможност да се връщат на регулирания пазар, ще се получи недостиг на електроенергия и тя трябва да се вземе от някъде. Това може да повлияе на цената на регулирания пазар, посочи Таско Ерменков. 

"Допълнително към това – не се знае по какъв начин ще бъдат осигурени така наречените енергийно бедни. Това е в прерогативите на Министерството на труда и социалната политика, но КЕВР трябва да каже:"Ще вдигнем цените, но бедните имат ли помощи, къде са?", смята депутатът.

Според него КЕВР трябва да има проактивна позиция, да е с обществото, за да бъдат хората информирани.

По думите му повишаването на цената на тока е неизбежно, въпросът е да стане в нормални граници. Да не се съсредоточаваме само върху цената на тока, а и върху доходите на хората, призова Таско Ерменков.

Според него въглищните централи в момента и в следващите 10 години са без алтернатива. „Проблемът на правителството е каква политика трябва да заложи от сега, за да може, когато бъдат затворени, ние да сме с гарантирана енергийна сигурност. Въглищата са ни собствен ресурс, газа се внася“, припомни той.