Председателят на Тръст "Синя България" Даниел Стрезов смята, че "провокация" е най-меката дума, с която може да бъде описано вчерашното фиаско с акциите на "Левски". 

Чрез писмо от "НОВЕ Холдинг" мажоритарният собственик Георги Попов джироса акциите на премиера Бойко Борисов, който обаче отказа да ги приеме. Така в момента ценните книжа се намират в административната сграда на клуба на стадион "Георги Аспарухов". 

Оцеляването на "Левски" остава под въпрос, а от 20 май футболистите ще имат право да разтрогнат договорите си заради неизплатени три заплати. От днес пък започва 30-дневният срок, в който клубът може да подаде молба за несъстоятелност. 

"Провокация е най-мекият термин, който може да използваме в случая. Скандална е цялата разиграла се сцена с разнасянето на акциите из цяла София. "Левски" не заслужава подобно отношение.", коментира Даниел Стрезов в предаването "Лице в лице".

Тръстът притежава 10% от акциите, които са придобити след преговори през 2015 г. с тогавашния собственик Тодор Батков.

"Юристи от най-висшия ешалон водят тежки спорове кой реално е собственик на "Левски". По-важно е не кой е собственик, а какво ще се случи оттук нататък. Според нас най-правилното е акциите да бъдат придобити от клуба. Така всички замесени в тази сапунена опера недвусмислено ще покажат, че не използват "Левски" като разменна монета и инструмент в някакви сложни политически и икономически сделки, зависимости и игри", добави Стрезов.

"Ако се стигне до такъв сценарий (акциите да бъдат придобити от клуба), следващата стъпка е свикване на Общо събрание, а тези акции (86,6%) няма да имат право на глас."

Стрезов не отрече информацията за намеци от страна на Васил Божков за евентуални протести: "Ако ми отнемат бизнеса няма да мога да финансирам "Левски", мислете какво да правим", е казал финансовият благодетел на клуба на втората среща с феновете преди да замине за Дубай.

"На 20 май ще станат над 3 дължими заплати и футболистите ще имат право да разтрогнат. Друг е въпросът дали ще го направят, но ще трябва да погледнат и от моралната страна заради всичко сторено от левскарската общност през последните месеци", добави ръководителят на фенската организация.

"В момента съдбата на клуба отново е в ръцете на привържениците. Всеки може да помогне със закупуването на артикули, които да помогнат на тима да си вземе глътка въздух", каза още Стрезов.