Аз съм санкциониран заради това, че съм участвал в обсъждане. Това е проект на наредба, който не е приет, не е обнародван, той не е породил правни или фактически последици. Няма как да е облагодетелствал когото и да е, защото не е приет. Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров във връзка с глобата, наложена му от КПКОНПИ заради конфликт на интереси.

Той допълни, че от друга страна – това е наредба, която касае дейността на клиничните лаборатории, а Центърът за защита на правата в здравеопазването, на който той е бил председател – не е клинична лаборатория.

По думите му партия ГЕРБ си отмъщава по този начин.

„Затова, че разкрих цялата несъстоятелност на водената от тях здравна политика. Разкрих много големи корупционни схеми в големи столични болници“, каза той.

Според него КПКОНПИ дълги години се използва като бухалка.

„В случая тя се използва за бухалка спрямо мен, тя се контролира от ГЕРБ и няколко икономически кръга“, отбеляза той.

Кацаров допълни, че това, което е обсъждано, не касае външната оценка на качеството, а касае дейността на клиничните лаборатории.

Той поясни, че е разбрал за решението на КПКОНПИ от „Фейсбук“ и, че то не му е връчвано. Значи човек трябва да бъде злепоставен в публичното пространство без да може да се защити, коментира Кацаров.

Той беше категоричен, че ще обжалва решението. 

По думите му орган като КПКОНПИ не трябва да съществува. Ако имаме работеща съдебна система, няма да имаме нужда от КПКОНПИ, заяви той. 

Стойчо Кацаров поясни, че президентът не го е канил за поста на здравен министър и допълни, че властта не го интересува.

„Интересува ме здравната система и това, че тя трябва да се промени съществено. Почти всичко трябва да се промени в здравната система. Последните 10 години тя беше превърната в една корупционна дупка“, допълни той.

По отношение на детската болница той каза, че е разкрил злоупотребите с проекта на ГЕРБ и всички доказателства са предоставени на МВР и прокуратурата.

Цялото интервю гледайте във видеото.