Пряка военна заплаха за българските граждани няма, според докладите на службите, които чухме, увери депутатът от „Демократична България“ Стоян Михалев в предаването „Лице в лице“.

„Що се отнася обаче до Украйна, напрежението ескалира, има струпани значителни сили по границата и е въпрос на дипломация дали това ескалиране на напрежението ще се случи по някакъв начин“, смята той.

„Енергийната ни система е част от националната ни сигурност, това е изключително важно звено, затова ние от „Демократична България“ повтаряхме колко  е важна диверсификацията на трасетата и доставките на газ и колко ГЕРБ не направиха нищо за тези 12 години. Сега те са първи атлантици“, коментира депутатът.

Според него военно-техническият капацитет на въоръжените ни сили е силно намален, а критични системи са зависими от Русия. 

„Поставени сме в ситуация да не можем да бъдем сериозен партньор на НАТО, за това ни е важна колективната отбрана. Русия за пореден път демонстрира имперска политика, защото трябва да бъде уважавана“, отбеляза Стоян Михалев.

Той уточни, че от „Демократична България“ са поискали да се увеличи бюджетът за отбрана, защото нашите отбранителни системи трябва да бъдат осъвременени. 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!