„Президентът наистина олицетворява единството на нацията, заедно с това обаче трябва да си даваме сметка, че българското общество през последните години е дълбоко разделено“, коментира в предаването „Лице в лице“ министърът на правосъдието Янаки Стоилов.

Според него в обществото има крайно неравенство между хора, които са облагодетелствани и ощетени от корупцията.

Тези и ред други въпроси няма как да бъдат загладени с плакатни призиви. Трябва да формулираме върху каква основа искаме да обединим българските граждани – това трябва да бъде истинският дебат на кампанията, смята правосъдния министър. Според него на тези избори сме поставени пред една основна дилема – дали ще предпочетем сегашния модел на управление или някаква промяна.

За кандидатурата за президент на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Стоилов отбеляза, че той влиза в надпреварата с амбиции за отстояването на позиции, които през последните години е заявявал.

„Но ние нямаме няколко президенти – един за съдебната система, един за външната политика, един за националната сигурност“, отбеляза Стоилов.

По думите му един президент е принуден, според своите разнообразни правомощия и комуникацията с всички власти, да покрива много повече дейности и да заявява позиция по много повече въпроси.

Министърът на правосъдието коментира и преминаването на Бюрото за защита на свидетели от прокуратурата към правосъдното министерство. Той посочи, че преди влизането в сила на законовите промени, с които Бюрото беше върнато към Министерството на правосъдието, главният прокурор е разпоредил имущество му да остане в прокуратурата. По думите на Стоилов част от движимите активи са прибрани от прокуратурата, като уточни, че става дума за автомобили и лаптопи.

„Бюрото е било под ръководството на главния прокурор, неговият бюджет е част от бюджета на съдебната власт и всъщност прокуратурата е предоставила някакво имущество, защото Бюрото няма тази самостоятелност, за да може изцяло да притежава активите, с които разполага“, обясни Янаки Стоилов.

„За част от това имущество са обявяване обществени поръчки и мотивите са били, че то е необходимо за изпълнение на функциите на Бюрото за защита, а не просто на прокуратурата“, посочи още той.