„В Плана за възстановяване и устойчивост са написани по различни пера какви средства ще отидат. За здравеопазването има доста голяма сума, с която могат да се направят сериозни реформи“.

Това каза в „Лице в лице“ Стефан Константинов, директор на онкологичната болница в София и бивш министър на здравеопазването.

„Има една сума от 188 милиона лева за център за лечение с протони. Това е нещо изключително скъпо и иновативно. На Балканския полуостров такова нещо няма, защото е много скъпо и защото е към точно определени болести, които могат да бъдат лекувани и то много щадящо да бъдат лекувани тумори“, обясни Константинов.

„Когато този проект се представяше, идеята беше да направим един балкански център. Има такива заделени средства и те са влезли в този план. Това може да направи така, че България да стане регионална сила в лъчелечението, но може да направи така, че тези пари да бъдат закопани в земята и след това да има нужда да бъдат напоявани с много милиони левове, за да не залинеят“, каза още той.

„Рискът е, че това нещо, за да работи, трябва да бъде направено така, че да привлича пациенти от околните страни. Ако не го направим както трябва, на правилното място и идея какво трябва да работи, това ще бъде неприятна загуба на средства“, допълни Стефан Константинов.