„Това, че има акция на Европейската прокуратура във връзка с някакви предполагаеми действия, свързани с неправилно отношение към европейски средства, добре са дошли да проверяват, да намерят каквото е необходимо. Нямаме такива връзки и отношения“, каза председателят на „Български възход“ Стефан Янев.

По думите му списъците  „Магнитски“ „по-скоро са като един приятелски жест от съюзници, които ни посочват отстрани това, което виждат“. 

„Ще подкрепим всяка реформа, която води до функционирането на държавата по правилния начин, така че наистина да има справедливост. Т. нар. правосъдна реформа в последните години се използва като разменна монета. Ние ще направим правосъдна реформа, но да сменим този и онзи. Ако правим правосъдна реформа, да я правим принципно. Когато говорим за правосъдна реформа, ни трябват промени в Конституцията. Това е ключът“, каза Янев. 

Стефан Янев потвърди, че бившият депутат от БСП - Пловдив Георги Търновалийски е вече част от партия „Български възход“ и отрече да е говорил с бизнесмена Георги Гергов.

„Участието в изборите и листите са решения на свободни хора. Кой с кого е свързан е отделна тема. С Гергов не съм говорил, така че не говорим за някакъв вид подкрепа. Говорим за подкрепа в лично качество на човека, който е в нашите листи“, каза Янев. 

Той коментира и темата за войната в Украйна

„Преценката дали и какво е достатъчно и дадено се прави както от парламента така и от изпълнителната власт. Тази преценка е направена и даденото е достатъчно според българските възможности. В резултат на войната и всички тези действия, които бяха предприети и в ЕС, и в НАТО, можем да отбележим, че сред нашите съюзници има консолидация. В момента не бих казал, че има непосредствена заплаха към националната сигурност на България“, каза Стефан Янев

Какво още коментира лидерът на „Български възход“ - вижте във видеото.