Очаквам след изборите да имаме широко коалиционно правителство. Това каза в предаването „Лице в лице“ лидерът на партия „Български възход“ Стефан Янев.

„Ние искаме в България да има предвидлива политика в следващите 30-50 години. Предложили сме вече една стратегическа рамка, по която може да се работи. Тя е отворена за всички партии и организации, които имат желание да се опитаме заедно да очертаем бъдещето на страната и това на нашите деца“, поясни той.

Стефан Янев смята, че ако се приеме тази програма, няма да има значение кой е на власт. За целта обаче, според него, трябва да се постигне единомислие с всички политически субекти. Той посочи и основната грешка – не се работи за хората.

„След изборите си представям кабинет, които ще бъде съставен от широко политическо представителство и подкрепен от мнозинството в парламента. Кабинет, който ще е с ясна коалиционна култура, с ясно коалиционно споразумение, с ясна отговорност при взимането на решения“, каза още Стефан Янев.

Според него вече всички са се нагледали на трудното взаимодействие между институциите и затова хората настояват за по-добра комуникация във властта.

Той коментира и т.нар. сглобка и последвалото разглобяване. „Оказа се, че това е власт заради самата власт. През последните години ние имаме управление от по 8-9 месеца – две служебни правителства и две, които са излъчени от парламента. Тази ротация във властта показва единствено, че политическата криза не е преминала“, обясни още лидерът на „Български възход“.

Според него не е важно кой какъв процент ще вземе на изборите, а какви послания ще бъдат излъчени към българите.

„Всички са виновни, няма по-малко виновни или по-малко невиновни. Мачът не върви – между институциите няма добра комуникация. Познавам всички хора във властта. Всеки един може да има добавена стойност, ако му се намери точното място“, категоричен е той.

Стефан Янев коментира и войната в Украйна. Според него една война започва тогава, когато се провали дипломацията.

„Въпреки жертвите и големите разрушения в Украйна, тази войната отново ще завърши на масата на преговорите и така ще се затвори този цикъл. Едва ли Украйна ще постигне целите, които си е поставила“, каза той и припомни, че има и друг конфликт – този в Близкия изток.

За него най-голямата инвестиция е тази в хората, които служат в българската армия. „Обучението на хората е най-важното“, поясни той.