„Вероятността вторият мандат да се случи е много малка, почти невъзможна.“ Това каза лидерът на „Български възход“ и бивш служебен премиер Стефан Янев.

По думите му днес сме е имало прецедент при връчването на мандата, защото президентът си е позволил да дава и оценка.

Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ с думите „той вече е дискредитиран“.

„Държавният глава си позволи да изрази надежда, която е в ръцете на парламента, който решава дали един мандат ще бъде успешен, или неуспешен. Така че от тази гледна точка да безпрецедентно е връчването на втория мандат“, коментира Янев.

Според него трудно ПП-ДБ ще съберат подкрепа и ако се състави правителство, то ще работи много трудно.

„Когато говорим за управлението на държавата, са нужни морал и доверие. Трусовете и скандалите показват ерозия на доверие в политическата класа“, коментира още той.

Янев коментира и скандала, който се разрази след изтеклия запис от заседанието на „Продължаваме промяната“.

„Шефове на служби бяха избрани по време първото служебно правителство, в което бях премиер. Тези назначения са действително факт в първото служебно правителство преди около две години и процедурата на обосновката, начинът, на по който това се е случило, всички тези дебати са се провеждали в Министерския съвет. Провеждано е заседание на МС, в което тези министри, които в момента са бивши, тогава бяха част от служебното правителство, а в момента представляват ПП в този казус. Те бяха част от това решение, което е абсолютно законно“, обясни бившият служебен премиер.

Той добави, че процедурата е спазена във всичките точки и запетайки.

„Тоест няма такова предложение, което е дадено от някой, друг се е съгласил или не се е съгласил, или е настоял и всичко останало, за да не влизаме в такива детайли, достатъчно сериозна е темата. Спазен е законът", каза още Янев.