Изгонването на 70 дипломата от руското посолство може да се окаже най-голямата антикорупционна мярка на това правителство в областта на голямата корупция. Това каза в предаването „Лице в лице“ Николай Стайков от антикорупционния фонд.

„Що се касае до стратегическата корупция имаше две важни неща - одитът на „Балкански поток“, което е продължението на „Турски поток“, допълни той.

„Още на 25 февруари изпратихме открито писмо до премиера, че трябва да бъде направен пълен одит на газовите проекти, включително на „Южен поток“. Това донякъде беше направено, последният ден имаше една информация от МС, че има такъв. Надявам се това да бъде проверено от ДАНС“, каза Стайков.

Има огромен брой дребни нарушения, които издават една забързаност, отбеляза той.

„Проектът беше направен за две години, което е изключително бързо за този проект. Това може да стане административно само с пришпорване и неспазване на огромен брой закони. Надявам се всичко това да излезе и да стане ясно защо е било това бързане“, каза Николай Стайков.

Накрая на парламента и на избраното правителство има огромен брой корупционни теми, които са повдигнати и малко от тях завършени. Тъй като цялата структура, законова, стои почти същата, добави още експертът.