Няма никакъв ефективен диалог между властта и настояващите за по-добри условия на труд служители на МВР, даже обратното – работещите в силовото ведомство са обект на „чудовищни провокации“ от страна на политическото си ръководство и на парламент и правителство, като в резултат скоро вероятно ще станем свидетели на нова вълна национални полицейски протести. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на СФСМВР Илия Кузманов в студиото на „Лице в лице“.

Той обясни, че цялата система е била „случайно“ пропусната в постановлението, което регламентира увеличението на заплатите в държавната администрация заради борбата с COVID-19. „Твърдя, че ние сме в първата тройка на държавните администрации, които се занимават с този вид пандемия“, отбеляза Кузманов.

„До нищо“ не довела последвалата среща с министъра. А по-късно дошли и „провокации“ от страна на депутати, които обяснявали намаляването на семейните помощи с нуждата парите да се насочат към МВР и медицинските работници и санитари. „Това не е провокация, а е нелепо и гнусно, има медици, които платиха с живота си в лечебни заведения, които лекуват от COVID”, подчерта Илия Кузманов.

Имало и опит "да се присъди служебна победа" в преговорите на друг синдикат в системата на МВР, който до момента не е имал активни действия.

Към момента политическото ръководство на ведомството не се отказва от предложените параметри, които не удовлетворяват служителите.

„До ден-днешен това никакво увеличение се обяснява с възможностите на държавата. Ние сме свидетели, че възможностите на държавата не са такива“, отбеляза Кузманов. И подчерта: „Нещата вече подминават парите, нещата вече определено са обидни“.

Управителният съвет предстои да обсъди ситуацията, но според зам.-председателя най-вероятно утре ще бъде взето решение за нов национален протест. Кузманов призова и гражданите да го подкрепят.