Промените в Закона за защита от домашно насилие са рецидив на Истанбулската конвенция и създават възможност да бъдат узаконени еднополовите бракове, заяви депутатът от „Обединени патриоти“ Славчо Атанасов в „Лице в лице“.

„Погледнах закона за домашното насилие заедно с други юристи, самият аз съм юрист, той е много сложна материя, защото се намесва в светая светих – българското семейство“, заяви политикът, според когото във въпросния документ „има и добри неща“.

Снимка: btvnovinite.bg

„В параграф 19, точка 3 от закона за съпружеските начала се казва „съпружеските права при брак на две пълнолетни лица". Това отваря широко вратата за еднополовите бракове. Защото я няма формулировката „брак на мъж и жена", която присъства в Конституцията и Семейния кодекс“, заяви Атанасов и допълни, че се е консултирал с юристи от европейски страни, където еднополовите бракове са разрешени за тази формулировка.

„Същността на един брак според българския морал и традиции е да се продължи родът, да се създаде семейство. Бъдещият политически сблъсък ще бъде не толкова между десница и левица, а между консерватизма и неолиберализма. В един момент привържениците на еднополовите бракове ще поискат да отглеждат деца. Те няма да знаят към кого да се обръщат с "татко" и към кого с "майко". Това е сложен психологически проблем“, каза още политикът.

Атанасов коментира и новия етап на ескалация на напрежението между България и Северна Македония. Премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев обяви, че в Скопие се открива сръбски културен език, а сръбският език се връща в училищната програма на страната. Това накара вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов да напише гневно писмо до премиера на Северна Македония.

„Това се очакваше, защото Сърбия не е излизала от Македония от 1913 г. и македонизмът е сръбска политическа доктрина“,

Политикът от НФСБ припомни написаното от някогашния сръбски министър Стоян Новакович от 1886 г., че за да се откъсне населението на Македония от българската идея, която е хванала дълбоки корени, сръбската идея се нуждае от съюзник и това е македонизмът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!