НЗОК в този си вид има огромни проблеми и моделът на монопол не е най-правилният избор. Това призна в студиото на „Лице в лице” началникът на здравната каса д-р Дечо Дечев.

Той посочи, че има два варианта за демонополизация – с влизане на равностойни нови играчи и запазване на 8-процентовия размер на вноската или с допълнително задължително плащане, което да отива към частни фондове (а останалите пари да са за НЗОК).

„Има огромно несъответствие между заложените ангажименти за дейностите, които трябва да се заплащат и сумите, с които трябва да се заплатят дейностите. Допълнителният пазар за услугите е приблизително равен на тези 4 млрд., които чрез тези 8% (вноска-б.р.) имаме всички”, отбеляза д-р Дечев.

По думите му при пълна демонополизация има вероятност този ресурс да се управлява по-добре, но трябва да се вземат предвид и рисковете. На първо място, частните фондове, за разлика от НЗОК, имат право на печалба, което може да намали наличните пари за здраве.

„Съществува реален риск от това хората, които в момента финансират системата, но не ползват нейните услуги, да отидат в други фондове и болните хора да останат на гърба на държавата – тогава ще се окаже, че не само няма да получаваме това, което е в момента, но и ситуацията ще стане много по-лоша за болните, които се нуждаят от скъпоструващо лечение”, предупреди шефът на касата.

Д-р Дечев коментира и друго свое предложение, с което разбуни духовете – пациентът да се лекува не с избрания от лекаря медикамент, а с друг от групата му, който има по-добро съотношение между цена и качество.

„Дълбоко неправилно е, че ефективността на едно лекарство се определя от неговата цена. Ефективността на дадено лекарство се доказва и аз твърдя, че трябва да се избира най-ефикасното лекарство. Всеки лев, който плащаме отгоре, трябва да бъде доказан с по-добър ефект”, обясни той. По думите му така при 50% по-висока цена трябва да се очакват и доказана от независими проучвания 50% по-висока ефективност.

Началникът на НЗОК призна, че големите дългове на касата към сходни структури в чужбина са факт и продължават да се трупат. Затова и са подготвени промени, които да позволят при кандидатстването на пациент за лечение в чужбина и български лечебни заведения да дават оферти.

„Касата има нужда от коренна промяна в областта на контрола”, призна д-р Дечо Дечев. Според него вече има една „организирана група”, чиято единствена цел е да точи касата.

„Организираната група включва някои фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и група от водещи медици в България”, обяви д-р Дечев, като отбеляза, че схемата действа и другаде, но у нас държавата не е достатъчно активна и затова няма присъди, които да пресичат порочните практики.