Всичко, което трябва да се направи за Перник, за да се подсигури водата от яз. Белмекен, е направено. Вода за града има. В момента има излишък и, за да избегнем изливане в дерето, връщаме вода към Белмекен. Това заяви в студиото на "Лице в лице" министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро относно водната криза в града и изграждащия се тръбопровод от София, който да занесе вода на перничани.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблемът на Перник е, че са ползвани същите количества вода като миналата година и пак има недостиг. Оказва се, че е отчитано едно количество към МОСВ, а е използвано друго без водомер, подчерта той.

Министърът подчерта, че има огромни загуби на вода, а необходимите ремонти в инфраструктурата не са направени.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него в момента общината има проблеми и вместо да ги реши, се твърди, че количеството вода не стига.

„Без водна криза, миналата година по същото време Перник по отчети е ползвал от 900 хил. куб/м. до 1,2 млн. куб/м. вода. Същото го даваме и сега, подчерта Ревизоро.

Снимка: btvnovinite.bg

Той заяви, че след като е било установено, че част от количествата в яз. „Белмекен“ могат да дойдат в София и след решение на Министерски съвет – в разчетите на МОСВ от средата на април са определени 400 хил. куб/м., а от следващия месец по 800 хил. куб/м.

Министърът обясни, че в момента и Владая се лишава от вода, за да има за перничани.

„Аз ли съм виновен, че съм заделил 4,5 млн. куб/м. вода и чакат 2 месеца. Подсигурил съм всичко. Като си оправят дупките и си закърпят инсталациите и като усвоят парите, които сме дали и като тръгне водопровода от София – водата трябва да стигне“, изтъкна Димитров.

Снимка: btvnovinite.bg

"Когато подадем същите количества, които и миналата година и пак не им стигнат, тогава ще си зададем въпроса „А как миналата година стигаха?“ и тогава някой, не аз, а някой от прокуратурата ще каже „Очевидно нещо се е случвало, очевидно някой е махал водомери и е давал фалшиви резултати“. За това МОСВ няма отношение", заяви Димитров.

Вижте целия разговор по темите във видеото!