Интрига – по този начин дъщерята на покойния художник Светлин Русев определи отвореното писмо, в което известни личности настояват колекцията на художника да остане достъпна за широката публика.

Те изразяват и опасения относно това как ще бъдат запазени творбите на Русев.

Според Ралица Русева писмото, което беше изпратено до институциите, е атака срещу нея и семейството ѝ.

„При положение, че някои от инициаторите на това писмо са ми се обадили ден-два преди това и не са казали даже и дума, очевидно нещата не са наред”, коментира Русева в предаването „Лице в лице”.

По думите ѝ писмото се представя като подписка, но вътре подписи липсват. Голяма част от посочените хора в него пък били „за пълнеж” между известните имена.

„Сред инициаторите на това писмо са различни хора с различни цели. Има много имена, които през тези пет месеца се опитаха да сложат ръка на цялата колекция и на нейното управление. А други имат претенции за собственост на част от произведенията”, обясни Ралица Русева.

Трети пък, по думите на дъщерята на покойния художник, са хора от артистичните среди, които, докато Русев бил жив, са разчитали на него за тласък в кариерата, а някои дори живели за негова сметка.

„Те не могат да се примирят с това, че вече по никакъв начин няма да могат да се възползват от баща ми – било то от наследството му, било то от името му. Имахме такъв потресаващ случай с двама от скулптурите, от инициаторите на писмото. В деня, когато баща ми почина, те да искаха да ходят в моргата да правят отливка на ръката му, защото трябва да извадят още и още от него”, коментира тя.

Чуйте целия разговор във видеото.