Предстоящите избори за Европейски парламент са съдбовни за европейците. Около тази теза се обединиха в дебат в предаването „Лице в лице” кандидатите за евродепутати Емил Радев от ГЕРБ, Димитър Данчев от „БСП за България”, Александър Сиди от ВМРО и Стефан Тафров от "Демократична България”.

„Много важно е какво мнозинство ще се сформира в следващия Европарламент. Това е от голямо значение дали ще поеме отново по проевропейския път, дали ще имаме общи политики за сигурност, за борба с миграцията, за отбрана, за повишаване на жизнения стандарт, или ще се чува много по-силно гласа на популистите и крайните националисти, които много често зоват за разпадане на ЕС. Тези избори са важни, за да излъчим максимално проевропейски настроени евродепутати”, заяви Емил Радев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме възможност на тези избори да кажем дали харесваме статуквото такова, каквото е, включително в Европа и у нас, или искаме промяна. Нашата битка е това на тези избори да променим България и Европа, така че да бъдат по-социални, справедливи и солидарни. След тези избори най-вероятно политическата обстановка у нас ще изглежда по-различно”, заяви Димитър Данчев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези избори са съдбовни, защото тази либерална Европа, която виждаме до момента, започва да се разпада. Надяваме се, че ще помогнем в нейния край, защото това не е ЕС, в който искахме да влезем. ЕС се оказа не светло бъдеще, а лицемерие и двоен стандарт. И ПЕС, и ЕНП ни предлагат едно и също. Надявам се, че на 26 май ще успеем да преборим либералното статукво и да покажем, че Европа има нов път – на старите християнски ценности”, заяви Александър Сиди.

Снимка: btvnovinite.bg

„От „Демократична България” смятаме, че на тези избори ще се сблъскат челно онези сили, които искат да реформират ЕС, за да го засилят, и онези, които уж искат да го реформират, но всъщност искат да го разрушат. Европа на нациите всъщност означава война. Аз правя разлика между Европа на нациите и Европа на отечествата. Ние искаме една силна Европа, защото това е българският национален интерес”, заяви Стефан Тафров.

Снимка: btvnovinite.bg

Целия дебат гледайте във видеото.