Кандидатът за евродепутат от „БСП за България” Иво Христов обяви, че големият залог на евроизборите е коя от двете големи партии ще надделее – БСП или ГЕРБ.

Той заяви в „Лице в лице”, че ако опозицията спечели, това ще промени политическата ситуация в страната.

„В началото на кампанията много хора казваха: „Това са 17 човека, които искат да получават високи европейски заплати”. Истинският залог на изборите е – ще се създаде ли нова политическа ситуация в България в резултат на победа на опозицията. Единствената опозиция в България е БСП”, каза кандидатът за евродепутат.

Христов добави, че продължава да бъде председател на Стратегическия съвет към президента.  „Никой от българските евродепутати не напуска националната сцена, когато замине в Европа. България вече живее в тази европейска рамка и често правилата, които прилагаме тук са изковани в Брюксел. За мен ще бъде чест да отстоявам позициите на президента в Европа”, посочи Христов.

Кандидатът за евродепутат коментира разговорите на президента Румен Радев с главните фигури в съдебната система за избор на нов главен прокурор.

„Главният прокурор в основната фигура за установяването на справедливост в България. Ние страдаме от  липса на справедливост и този въпрос касае всички българи. Нормално е президентът да разшири дебата”, заяви още той.

Христов посочи, че при срещите с граждани му е направило впечатление, че хората се страхуват от местната власт.

„Заплашват се наши активисти, пречи им се да водят кампания, ползват всички инструменти на държавата – НАП за притискане на бизнесмени, които имат симпатии към опозицията. У нас се е установила икономика на порока, бях в Свиленград, който е заприличал на Монте Карло – там живеят изцяло от казина. Този бизнес ерозира трудовата етика на българина, защото го заучава на лесни печалби, но е и зависим от конюнктурата”, коментира Христов.   

Той каза още, че програмата, предложена от БСП - „Визия за Европа“ е съгласувана с ПЕС и в нея се обяснява как да се дадат пари за социална политика и да се смени законодателството, отнасящо се за офшорните зони.