Мачът е свирен само там, където има един кандидат за кмет, на другите места ще има интрига във вота. Това заяви в „Лице в лице” директорът на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

По думите му, изненади в големите градове се очакват изненади.

„В София се очертава интересна битка, няма да бъде толкова безпроблемно за участващите партии. До този момент историята показва, че десницата печели убедително на първи тур”, отбеляза експертът.

Той добави, че основният гарант за честност на изборния процес е съставът на изборната комисия.

„В състава на секционните изборни комисии влизат 5, 7 или 9 души от всички парламентарно представени сили. Тоест 7 партии предлагат членове. Ако всеки от членовете си гледа работата и внимава, няма как да стане шашма. Ако те си затворят очите – съжалявам”, каза проф. Михайлов.

Директорът на „Информационно обслужване" уточни, че на софтуера за броене на бюлетините може да се гледа като калкулатор.

„Всеки протокол съдържа система от равенства и неравенства, които трябва да бъдат изпълнени. Ако те не бъдат изпълнени, като вкарвате данните, екранът ще светне в червено и няма да приеме протокола”, заяви още той.

По думите му целта е да се избегне напрежение при отчитане на изборните книжа.