ГЕРБ загубиха изборите контролирано, само в определени райони, за да бъдат почистени тези местни структури, които не са лоялни на лидера на партията. Това каза в предаването „Лице в лице” проф. Иво Христов - депутат от БСП и социолог.

Той допълни, че това ясно е проличало в случая с благоевградския кмет, с Банско, с Русе и с други райони.

„Тук има чисто организационна логика – да елиминираш тези, които не са ти лоялни. Има и чисто организационно-ресурсна логика. Борисов каза нещо много точно след изборната нощ – Не е нормално да бъде цялата карта в синьо.

Когато ти контролираш цялата страна, това означава, че проблемите на цялата страна директно рефлектират върху теб. И тъй като на десетата година от управлението са очевидно ясни, видими процесите на ерозия на ГЕРБ, партията-държава ГЕРБ, те се опитват да запазят важните ресурсни точки –  София, Варна, Бургас, където има реален икономически, човешки, демографски и политически ресурс и под формата на плурализъм да се предоставят на т.нар. опозиция периферни райони с тежки социални и всякакви други проблеми.

„По този начин хем да покажем, че българската демокрация е жива и работи, хем от друга страна да разтовариш управляващата партия от всички грехове на управлението. Тук има вътрешнопартийна логика, управленска логика и има тактическа логика за оцеляване на ГЕРБ в средносрочна перспектива”.

По думите му тези избори са били апотеозът на изборните манипулации.

„Който държи властовия ресурс, той може да си "спечели всякакви избори", дори разполагайки само с информационния ресурс. Това не е добре дори за управляващата партия, защото колкото повече натискате клапана на напрежението и го потискате, може би ще спечелите изборите, но това няма да ви спаси в средносрочен план. По-скоро ГЕРБ трябва да мисли за отстъпление, а не за доклади как сме спечелили отново и сме ги били всичките", каза той.

Спечели или загуби БСП в София?

"В София БСП е увеличила своите общински съветници, но от друга страна в София имаме отстъпление като абсолютен брой гласоподаватели, които са гласували за партийните листи на БСП, за общинските съвети. Въобще не е вярно това, че в София БСП е подобрила резултата, напротив – намалила го е. Това е въпрос на елементарна статистика", заяви проф. Иво Христов.

По думите му, БСП трябва да има ясна политическа физиономия:

"Според мен БСП загуби от това, което много отчитат като успех в София – подкрепата на Манолова. Когато подкрепяш безполов политически кандидат, говоря като политическа позиция, това означава, че ти се криеш от реална политическа позиция.Това са т. нар. безпартийни или независими кандидати. В политиката не можеш да бъдеш независим, ти си страна, ти представляваш някакви интереси, политически.

Когато участваш в политическия процес, трябва ясно да заявиш политическа страна – няма страна, в която ти да бъдеш съгласен и с едната, и с другата, и с третата страна. Това се нарича безгръбначие. Безпринципността се нарича адаптивност".

Много е важно да се види успехът на БСП в общинските листи, за общински съветници. Имаше голямо объркване на една значителна част от електората на БСП, включително в София – фигурата за кандидат за кмет от една страна и за общински листи.

Кой спечели най-много от тези избори?

От тези избори спечели най-много градската десница – Демократична България, заяви социологът. 

"Те на гърба и на гласовете на БСП реализираха един не лош успех. Половината районни кметове на София са избрани от тази политическа сила и подкрепени от нея. Вярна е и другата позиция, че Манолова беше средство за обединяване по Будапещенски модел, или моделът на Имамоглу в Истанбул – когато не достигат силите на една политическа формация, да се обединят. В политиката това не е естетика, а е с оглед интереси – за едните е добро, за другите е лошо", допълни проф. Христов.

Целият разговор чуйте във видеото.