Войната по същество означава инфлация. Ние едва излязохме от COVID пандемията и сега навлизаме във възможно най-комплексната геополитическа, икономическа и финансова криза в света. Това коментира в предаването „Лице в лице“ макроикономистът проф. Димитър Иванов.

По думите му, санкциите, които бяха наложени на Русия, ще имат комплексно дълбоко обратно въздействие върху цялата глобална икономика.

„Инфлацията у нас тръгна нагоре преди войната, още 2020 -2021 г., но две служебни правителства и едно редовното след това упорито не искаха да забележат идващата инфлация%“, отбеляза икономистът.

Той обясни, че целият свят е влязъл в инфлация заради блокирани доставки на суровини, на материали, заради предишни търговски санкции между Китай и САЩ, заради геополитическо напрежение далеч не само между Украйна и Русия, а между Иран и САЩ, между Китай и Тайван.

Според проф. Димитър Иванов бюджетът на страната ни е пълен с проинфлационни политики. „Бюджетът ни представлява сбор от социални реверанси. Целият бюджет представлява една  политика, насочена не към битка в идващия антиинфлационен цикъл, а е насочен към електорален цикъл - да се усмихнем на избирателите да покажем колко сме добри да реализираме някои от социалните си обещания“, каза той.

„Инфлацията изяжда тези придобивки, които им бяха дадени и ще ги изяде многократно. Трябва да се съсредоточим върху политики, които са антиинфлационни. Например да отпуснем да пуснем педала на газта - не да наливаме пари, не да увеличаваме ликвидността в момента, а обратно“, смята проф. Димитър Иванов.

„В момента се върви към повишаване на лихвени проценти, които ще се стовари много лошо върху домакинства, върху фирми и върху хора, които имат кредити, но заедно с това ще трябва да се стегнат и коланите“, заяви той.  

По думите му инфлацията няма да продължи няколко месеца, а две, три или четири години и вероятно влизаме в инфлационен шок, като средно годишно инфлацията ще е 6,5% - 7%.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!