Винаги съм била оптимист по отношение за приемане на еврото, защото паричните решения в Европейската централна банка директно се пренасят в България заради валутния борд. Ние нямаме друг изход, освен да приемем еврото. Въпросът е кога трябва да го приемем?

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ бившият вицепремиер и министър на финансите проф. Даниела Бобева.

По думите ѝ това трябва да се случи, когато всички сме убедени, че това трябва да се случи.

„Имаме фундаментален проблем към приемането на еврото. Заедно с Полша сме най-скептичните към приемането му и няма да накараме хората да повярват в еврото за три или шест месеца, ако не го правим по-рано. Можехме да приемем еврото и сега, ако бяхме положили малко усилия можехме да постигнем инфлационния критерий. Оттук нататък до голяма степен зависи от нас и от политиките, които се следват“, заяви още проф. Бобева.

По думите ѝ с фискалното си поведение през последните години помпаме инфлацията.

„Не бих искала да бъда на мястото на това правителство, което прави това, което очакват хората. А те очакват компенсации. Забравихме, че усмирителната риза е валутният борд“, заяви бившият вицепремиер.

Тя добави, че част от инфлацията у нас е привнесена.

Хърватия и еврозоната

„Хърватия ще влезе в историята, като страната с най-лоши макроикономически показатели, която ще влезе в еврозоната.  Те си заслужиха да бъдат приети, защото го искаха истински. Те преди да знаят дали ще покрият критериите си направиха плана, обучаваха хората, направиха договорите с големите търговски вериги. Те до последно не знаеха дали ще покрият инфлационния критерий, но полагаха усилия“, заяви проф. Бобева.

Според нея ЕК и Европейската централна банка гледат доста флексибилно на критериите, които би трябвало да са числови.

„Покриеш ли числото влизаш, не, не е така. Тази флексибилност по отношение на числата създава възможност за неравно третиране. Надяваме се, че когато оценяват нас, ще бъдат толкова флексибилни, но не съм сигурна“, поясни тя.