„Искаме да има обособени къмпинги по българското Черноморие. У нас те са около 7-8 и в тях условията не са като тези в съседките ни. Законът не предразполага да има природосъобразен туризъм, а единствено бетонни комплекси”, коментира в предаването „Лице в лице” Борислав Сандoв, природозащитник и съпредседател на "Зелено движение".

По думите му българското Черноморие се е превърнало в евтина дестинация за алкохолен туризъм.

„Поправките в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие целят да разчистят терена за ново строителство и на последните места, които не са застроени”, на мнение е Сандoв.

Той обясни още, че не става въпрос за „хипита, ходещи с палатки”, а за нарушаване на конституционни права, свързани с придвижването на хората, например с кемпери.

„Хората търсят уюта на тишината, на дивото и природата. Това привлича към крайбрежието, а не хотелите”, каза още съпредседателят на "Зелено движение".

Любомир Попйорданов, основател и председател на Българска асоциация за алтернативен туризъм, уточни, че те не са против реда и замърсяването. По думите му най-големите замърсители не са хората, които къмпингуват.

„Къмпингуващите не само замърсяват най-малко, но и чистят най-много”, допълни Борислав Сандoв.

„Трябва да се търси къде е законът и справедливостта. Държавното обвинение не прави нищо срещу тези, които действително са разсипали Черноморието. Всички институции гледат тези нарушители и мълчат, а в същото време се занимават с този закон, който ще отблъсне още повече българите от Черноморието ни”, на мнение е Любомир Попйорданов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!