Протестите, обхванали САЩ, имат нужда от лидери, които да овладеят енергията им и да я насочат към търсенето на реална промяна, а не към вандализма и разрушението. Това коментира в ефира на bTV преподавателят по журналистика от Калифорнийския университет Христофор Караджов.

По думите му безредиците, започнали от убийството на невъоръжен чернокож от полицай в Минеаполис, показват, че расовото равноправие на книга е постигнато, „но винаги има подводни течения, които избиват на повърхността“.

„Има 6 пъти по-голям шанс да бъдеш задържан от полицията като чернокож, отколкото като бял. Има много такива данни и също така има усещане за различно третиране и различно отношение“, коментира Караджов.

По думите му атмосферата в САЩ като цяло е „изнервена“: „Имаме 40 млн. души без работа, карантина, цялостно усещане за несигурност, а също и президент, който не се показва като лидер на цялата нация“. Той визира коментара на Тръмп, че ще хвърли армията срещу демонстрантите.

„Всички нормални хора, които искат промяна, които искат протест осмислен и насочен към решаването на реални проблеми – те са потресени от това, че фокусът се измести към пожарите, вандализма и разбитите витрини“, подчерта Христофор Караджов.