Най-вероятният сценарий, ако Украйна реши да проведе контраофанзива в анексираните територии, е Русия да  разчете това като екзистенциална заплаха за своята сигурност и ще използва оръжия за масово изтребление. Ако това стане, може да се стигне до сблъсък между НАТО и Русия - това ще прерасне в глобален конфликт. Много колеги говорят за дворцов преврат в Москва, но съм скептичен за това.

Това коментира в предаването „Лице в лице“ политологът Искрен Иванов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Трябва да се прави разлика между стратегическо и тактическо ядрено оръжие. Аз съм далеч от мисълта, че Москва ще използва стратегическо, защото това ще е удар по ядрения чадър на САЩ. Второто ще позволи на Русия да демонстрира своя потенциал в малък периметър – на бойното поле или на червената линия между анексираните територии. Големият проблем ще бъде, ако Западът отговори. Тогава Централна и Източна Европа влиза в конфликта. Русия ще разгледа НАТО като участник в конфликта, а най-уязвимата част е Прибалтика“, уточни той.

Според него от военностратегическа гледна точка Прибалтийските държави са уязвими от стратегическа гледна точка – намират се между Русия и Калининград.

„Хората искат да знаят дали сигурността е гарантирана. Няма военна заплаха за България, тъй като ние сме под ядрения чадър на НАТО. Проблемът ще бъде, ако Запада отговори на ядрен удар на Русия. Проблемите в момента са три – енергийната и потребителската криза през зимата, пропагандата и дезинформацията за войната и поляризирането на обществото“, подчерта Искрен Иванов.