„Българското правителство, при силна държавност, трябва да поиска оставката на Урсула фон дер Лайен заради липсата на ваксини“, смята бившият здравен министър Петър Москов. В предаването „Лице в лице“ държавата трябва да потърси отговорност от ЕК за ваксините, за които сме платили, но не сме получили.

„Европейската комисия не е свършила най-важната си работа за целия мандат. Когато трябва да защитиш здравето, живота и сигурността на собствените си народи, ти се проваляш. Това е единствената задача на ЕК, това ще коства животи. И това изисква оставка“, категоричен е Москов.

По думите му „зелените коридори“ за ваксиниране са добра идея, стига да има с какво да се ваксинират хората.

Относно отпускането на мерките и отварянето на заведенията от 1 март, бившият здравен министър коментира, че трябва цялостна смяна на подхода в борбата с пандемията.

„Не може от затваряне до затваряне. Когато епидемиолозите кажат, че има нарастване, тогава задължително се тества населението и се изолират само носителите“, казва Москов.

„Когато говорим за справяне, трябва да говорим за план за излизане, а не как да продължим в тази агония“, каза още бившият здравен министър.

Той коментира и друг аспект – активността на здравната система.

„Когато беше наистина грозна картината по болниците в края на ноември и началото на декември, имаше не повече от 50 болници, които отговориха на предизвикателството. А ние имаме 340 болници в цялата страна“, каза Москов.

По думите му ако някой не може да се справи с тези предизвикателства, трябва да се занимава с друга дейност, а не да ръководи болница.