Хаосът в здравната система е причината за голямата смъртност от коронаивруса, заяви д-р Петър Москов в предаването „Лице в лице“.

„Липсва смислена и последователна идеология, а когато нямаш идеология, нямаш и цел. Преди 6 години при гостуване във вашето предаване, казах, че в момента ние нямаме здравна система, имаме сбор от хаотично действащи субекти“, каза бившият здравен министър. 

Няма значение под каква форма на собственост действат болниците. „Но държавата поставя правилата и тази система се развива в зависимост от потребността на хората от здравна услуга, а не от моя кеф и икономическа изгода като собственик на лечебно заведение“, смята Москов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Преди 6 години, когато ние въведохме Здравната карта, която въз основа на анализи показваше къде са проблемите в системата и държавата трябваше да реагира, всичките разбойници в тази система намериха начин и през съда свалиха „Здравната карта“. Там, където тя беше регистрирала преди 6 години, недостиг и дефицит – кадрови, структурен, апаратурен и всякакъв, днес е най-голямата смъртност от COVID-19“, каза бившият здравен министър.

В България има 341 болници, 31 от тях лекуваха 60% от пациентите с коронавирус. Цялата доболнична помощ беше изтрита като с гумичка, тя просто не съществуваше. Цялата система трябва да бъде изправена и да приеме собственото си предизвикателство, а който отказва да се включи в борбата с коронавирус, трябва да му се отнеме разрешителното, заяви Москов, според когото само три болници в София са се съобразили със заповедта на здравния министър Костадин Ангелов да се отдели процент от леглата за болни с коронавирус.

„Когато отиваш на война, не го правиш с три дивизии, а с цялата си армия“, коментира Москов.

Според бившия здравен министър има опасност борят на заразените отново да се увеличи след разхлабване на мерките и впоследствие да се стигне до пореден „локдаун“.

Снимка: btvnovinite.bg

По неговите думи това може да се избегне с нов подход – масово тестване на определен период от време и изолиране на болните и заразените, докато другите хора продължават да работят и да живеят активно.

Вижте целият разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!