„За първи път лидерите на Европейския съюз и Европейската комисия провеждат изнесено заседание в държава, в която се водят военни действия. Това е огромен жест, че има смисъл да се помага на Украйна, защото тя се отбранява героично. Европейският съюз дава милиарди не само за оръжия, но и за това Украйна да продължи да функционира, да има пари за заплати и пенсии“.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ журналистът Петър Карабоев.

„Казусът с Украйна е огромен въпрос за Европейският съюз. Украйна е огромна държава с огромен икономически потенциал, когато се възстанови след десетилетие“, добави той.

Снимка: Редакторски екип

Според него Европа трябва да измисли нови варианти за държави, които няма да бъдат приети в Европейския съюз.

„Европейска политическа общност – френска идея. В нея да се съберат, Косово, Северна Македония, Сърбия, Албания и да им се даде достъп до европейските фондове, но без да им се дава глас в Брюксел“, посочи Карабоев.

„Политиката на ЕС към Украйна е несъществуваща. По една очевидна и кървава причина - разговорът за Украйна минава през Русия. Минските споразумения бяха погребани на 24 февруари 2022 година. Миналата седмица зам.-министър на външните работи на Руската федерация каза, че дори и ООН не им върши работа“, подчерта журналистът.

Той припомни, че войната между Русия и Украйна е на артилерия и е възможно военните действия да продължат и през 2024 година.