„В деня, в който хората сядат да си пожелаят нещо добро за следващата година, Владимир Путин се появи и каза – гответе се за война“. Това коментира в предаването „Лице в лице“ журналистът Петър Карабоев.

„Той създава в главите на руснаците убеждението, че те са в крепост, обсадена от всички зли хора на света“, добави той.

„Елитите се надпреварват да насаждат страх в собственото си население. Новогодишната им програма беше такава – там имаше хора с униформи“, обясни журналистът.

Според него в момента Русия изгражда отбранителни линии и обучава армията, за да подготви нова офанзива през пролетта.

„Войната е екстремно състояние на обществата, което след свои правила. Нейната цел е победа. Войната ще бъде продължителна. Анализатори казаха, че тя ще продължи години. Това е конфликт с такъв чудовищен мащаб – според Украйна фронтовата линия е 4 хиляди километра“, допълни Карабоев.

Журналистът посочи, че това е война на артилерия, без колони от танкове.

„Много е важно да се даде противовъздушна отбрана на Украйна, защото тя е пред дилема – да пази градовете или фронтовата линия. В Европа има дебат какво трябва да се прави. Той се води усилено в Източна Европа. В Германия и Франция нещата стоят по друг начин. Там войната е част от всекидневието, няма усещането, че тя ще дойде. Русия не бива да бъде оставяна да победи в Украйна, защото преди това тя поиска нова стратегическа рамка в Европа“, обясни той.