Има напрежение в българския бизнес, това е факт, независимо кой е на власт, отбеляза в предаването "Лице в лице" Петър Кънев - депутат от БСП и 

"Трябва да се търси баланс между управляващите и работодателите. В момента политиката се командва от хладилника", заяви той.

По думите му има добри предложения за антикризисни мерки, които са били обсъдени с министъра на финансите.

"Падане на акциза на тока, на акциза на горивата за отопление - пропан бутан, метан. Има предложения, които се обсъждат и за пенсиите", посочи той като примери

Едно от предложенията за пенсионерите по думите му е да продължи да се дава добавката от COVID пандемията. Друго предложение е 10 % увеличение от 1 юли или увеличение с 21% на всички пенсии.

Предвижда се и помощ заради високите цени на горивата – 25 ст. на литър по примера на Франция и Гърция, добави Петър Кънев.

По думите му е обсъждано и вдигане на акцизите на някои от цигарите.  

"Аз съм радетел да престанем с тая безкрайна фискализация на всичко с касови апарати, да минат на патентен данък и фризьорки и таксиметрови шофьори, да се облекчи малко малкия бизнес", предложи още депутатът.

Според него трудно ще се постигне съгласие за диференцирани ставки на ДДС за храни и хранителни продукти, защото финансовия министър върви в посока да има диференциация само на продуктите с регулирани цени, като ток, газ и топлоенергия. 

"Власт пада, когато народът стане, а не когато работодателите станат, коментира той по повод обявените национални протести.

"Търсят се баланси и решения, за да се намери възможност да се помогне, защото инфлацията блъска много яко", добави Петър Кънев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!