Приемам критиката, че моментът не е добър за търговски отношения с Русия и може би не е морално, но виждаме, че и други страни го правят. Това каза в предаването „Лице в лице“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Краткосрочно Европа е в тази енергийна зависимост и това се дължи на дългогодишни грешки в миналото, допълни той.

„Но такава е реалността в момента. Вчера много внимателно слушах бившия министър Николов, който в момента не е в предизборна кампания и смятам, че вярвам на нещата, които каза. Той каза, че Европа много трудно ще оцелее без руски газ в идните три години“, отбеляза вицепремиерът.

Ние, като служебен кабинет, имаме отговорност на първо място към българските граждани за тяхното благосъстояние и за българската икономика, каза още Пеканов.

Според него България също трябва да има план за пестене, както другите европейски страни.

„Според експертите, за разлика от Германия и Австрия, където домакинствата и фирмите са силно газифицирани, това тук не е така. По тази тема енергийният щаб ще може да каже какви са най-добрите варианти”, каза Пеканов.

По думите му именно темата за пестенето ни показва, че енергийната криза е факт.

В коментар на предложението на Корнелия Нинова за замразяване цените на газа, Пеканов заяви, че трябва да се внимава много с препоръките за замразяване на пазарните механизми.

„Такава програма и мярка беше взета за компенсациите за тока, на 100% на калпак. Това е нещо, което аз като икономист не мога да приема. Защото в тази ситуация, в която искаш да стимулираш хората, бизнесите, домакинствата да пестят - ти да се вземеш този механизъм, този стимул те да пестят, именно пазарния механизъм, не е добър вариант", обясни Пеканов.

Той допълни, че винаги е подкрепял по-щедрата фискална политика, тази, която помага по време на криза, но не на 100% и не на калпак.

"Помощите трябва да са целеви, трябва да са за тези, които имат нужда от тях. Неслучайно е много важно да въведем дефиницията на енергийна бедност. Това е, за да помагаме на домакинствата, които имат нужда от помощ. По същия начин трябва да се разгледат и фирмите, и секторите, които са най-засегнати в момента от кризата. Само на тях да се помага", отбеляза вицепремиерът.

Според него за другите, които печелят от инфлацията и от повишаването на цените, моментът не е правилен да им се оказва помощ.

Кога ще получим първите средства по Плана за възстановяване и развитие - гледайте целия разговор във видеото.