Нулев резултат в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Това показват годишните резултати на неправителствената организация Антикорупционен фонд, съобщи в предаването „Лице в лице“ шефът на организацията Бойко Станкушев.

Докладът е в две части с автори адвокат Александър Кашъмов и адвокат Андрей Янкулов.

„Ние стигаме до един абсолютно логичен резонен извод, че борба с корупцията в България практически не се води, а пък особено по високите етажи на властта - изобщо няма никаква борба с корупцията", каза Станкушев.

Той допълни, че за 2021 г. няма нито един случай на образувано разследване срещу някой от висшите етажи на властта за корупция.

Това е тъжно и за демокрацията, отбеляза Бойко Станкушев.

Един от основните изводи е, че картината на корупцията в България по високите етажи остава скрита, обясни Лора Георгиева - адвокат, координатор на правната програма на фонда.

"Не е основният проблем, че няма осъдителни присъди. Основният проблем е, че голяма част от делата, които се образуват в крайна сметка, приключват със заключението и то на всички съдебни инстанции, че действията, за които са образувани, не представляват престъпления по Наказателния кодекс, тоест те са изначално несъставомерни, тоест прокуратурата е образувала производство, внесла обвинение за действия да на лица на висши позиции, но които не представляват престъпления“, добави Лора Георгиева.

Според данните прокуратурата е работила избирателно или въобще не е проверявала случаите с данни за корупция. Санкционираният по закона „Магнитски“ депутат Делян Пеевски например, не е разследван у нас от прокуратурата. Безуспешни са и разследванията в енергийния сектор. 

Гледайте целия разговор във видеото.