„Вариантът, в който правителството скромно подкрепя засегнатия бизнес е добрият вариант“, заяви бившият икономически министър Николай Василев в студиото на „Лице в лице“.

По думите му не трябва заради здравната криза да се правят големи държавни разходи. „За цялата пандемия ако са 2-3 млрд. лева подкрепата за бизнеса, аз подкрепям този вариант. Против съм вариантите, които лансираха 5-10-20-30 млрд. лева, които – ако зависеше щяха да ги изхарчат още миналата пролет. Пандемията щеше ли да приключи миналото лято?“, коментира Василев.

Според Василев в ресторантьорския бранш средната заплата е малко над 700 лева и пита в такъв случай защо хората са недоволни и протестират заради 720 лева, които получават на месец като помощ в момента.

„Ако те са получавали официално 700 и няколко лева работейки, тази година, ако си стоят вкъщи и гледат телевизия, получават 720 лева. Ако са получавали 2000 лева, обаче, а са се осигурявали на 700 – това е друг проблем“, каза Василев.

„Също така почти не съм видял някой по медиите да каже благодаря на другата половина от икономиката, която работи и не се оплаква и благодарение на тях бюджетните приходи не са лоши и някой може да си позволи да дава 720 лева“, допълва Василев.

Василев е категоричен, че държавите, които харчиха най-много пари в началото на пандемията, не спасиха по-добре икономиката си.

Вижте повече във видеото.