„През последните няколко месеца се появяват експерти, които заблуждават широката публика. Първо казват така, това е голяма лъжа, че за последните 20 години частните пенсионни фондове са постигнали отрицателна доходност и колкото пари сме вкарали в тях, сме ги изгубили. Това е много далече от истината. Ако някой е внесъл 100 лева в своята пенсионна сметка преди 18 години, днес има над 200 лева“, заяви бившият икономически министър Николай Василев в „Лице в лице“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Друга измама е, че инвестициите на частните пенсионни фондове не покриват инфлацията. Това е откровена лъжа. За последните 19 години има само 3 години, в които пенсионните фондове имат доходност по-слаба от инфлацията. Универсалните пенсионни фондове побеждават инфлацията с 30% за последните 30 години“, каза Василев.

Според него не трябва да се прехвърлят вноските в НОИ, където има дефицит от 6 милиарда, които се покриват от държавата чрез субсидии.

Снимка: btvnovinite.bg

Държавата не трябва да харчи безогледно, защото кризата може да продължи по-дълго, коментира бившият икономически министър по повод на бюджета на страната за 2021 г.

Вижте целият разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!