Властта има ход срещу тези протести. Това заяви в предаването „Лице в лице” министърът на транспорта Николай Събев.

„Този ход е един – днес на Министерски съвет обсъдихме новите правила, при които ние смятаме, че по-ефективно ще се управлява пандемията, като целта е много ясна – с все по-малко щети, с все по-малко затваряне на икономиката, с все по-малко затваряне на училищата, защото това ще ни изиграе много лоша шега в бъдеще, най-вече от гледна точка на образованието на нашите деца”, каза министърът.

 Той съобщи, че днес имат подадени формуляри на 750 студенти-стажанти, които като доброволци са готови да отидат и да помагат в болниците.

Днес имаме 140 000 човека, които не са в икономическа активност заради пандемията, отбеляза Събев. По думите му проблемът не е в броя легла, а в това, че няма достатъчно медицински персонал. 

"Правилата, които се приеха днес, ще дадат възможност да имаме минимални щети, защото този модел, който ще управляваме, ще ни дава предварение с няколко дни, при които ние да действаме планово. Това е възможното, което ние можем да направим в тази ситуация”, каза министърът. 

По въпроса за Коридор №8, Николай Събев заяви, че е имало е желание и намерения, но това някак си е „било по-лежерно в плановете на двете правителства да се случва”.

„По-тревожният факт е, че на 14 декември ЕК даде друга заявка и извади този коридор от основните коридори на трансевропейските пътища, което означава, че ние в края на този месец ние трябва да защитим позицията – Моля, върнете го обратно, важен е. Това със сигурност ще го направят правителствата на Албания и Македония, защото това е един път, който свързва пътя на коприната, който дава възможност ние по-лесно да достъпваме страните от Изтока”.

Имаме финансиране, ние трябва просто да продължим, добави министърът и обеща, че този път ще придвижат ситуацията темпово и с повече енергия.

„Има планирания и финансиране откъм македонската страна, има етапи 22-ра, 24-та, 26-та година, но ние не сме съгласни с тези срокове и ще направим възможното да ускорим строителството и модернизацията на този път, и това е важно заради икономиката на България. Колкото по-бързо е придвижването на стоките и на парите, с толкова повече ще се вдигне жизненият стандарт", отбеляза Николай Събев. 

Гледайте целия разговор във видеото.