„Имаме информация, че през последните две години не се е осъществял контрол при етап строителство и изпълнение на пътни отсечки“.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ бившият регионален министър от ГЕРБ Николай Нанков.

„Шишков е възложил ремонти за стотици милиони. Контролът от негова страна е бил на ниво нула. Разплатил е на доверие без Института за пътища и мостове при предаване на обектите да е осъществил контрол. Това е строено през последните две години по време на служебните кабинети и правителството на Кирил Петков“, добави той.

„Основен ремонт е извършен на 7 километра, а на малко под 200 километра са извършените текущи ремонти. Шишков се похвали с 16 километра от АМ „Хемус“ – те бяха готови през 2021 година, трябваше само маркировка да се сложи“, посочи Нанков.

От партия ГЕРБ имат съмнения за липса на контрол по пътя за Предела, обхода на Ямбол, Тутракан и Разград.

„Шишков или с ядка тук от негови обекти, или да позволи ние да извършим проверки с германска независима лаборатория и българска“, каза още той.

АМ „Хемус“

„При първи, втори и трети лот има абсолютно издадени документи до 2021 година и строителство. Две години почти нищо не се строи. Има малки дейности. За четвърти, пети и шести участъци има готови проекти, отчуждени имоти, готови за строителни разрешения. Участъците от Велико Търново до Търговище са с идейни проекти и с процедирани подробни устройствени планове“, категоричен е Николай Нанков.

„По нашия график всички строителни разрешения от Ловеч до Търговище трябваше да се случат до май месец 2022 година“, подчерта бившият регионален министър.

Според него вицепремиерът в кабинета „Петков“ Гроздан Караджов е отговорил, че дружеството „Автомагистрали“ не е възлагало изпълнението на участъци от АМ „Хемус“ без строителни книжа.

„Едно са приказките на Шишков, друго са фактите. Искам той в това студио да Ви покаже един влязъл в сила акт за незаконно строителство на автомагистрала, без значение „Хемус“, Видин-Ботевград или друг път. Всичко останало са внушения“, допълни Николай Нанков и посочи, че Министерството на регионалното развитие не е прекратило вече сключените договори за строежа на магистралата.

Николай Нанков, гост в предаването „Лице в лице“
Снимка: Редакторски екип

„Шишков плати няколко стотин милиона по пътя Видин-Мездра и по АМ „Хемус“ над дадените аванси. Той дава пари по същите договори“, категоричен е представителят на ГЕРБ.