“В България ще има много големи инвестиции. До две-три седмици се очаква да подпишем меморандум за разбирателство с първия голям германски инвеститор (Германската енергийна компания Profine Energy GmbH - б.р.). Това би било най-голямата еднократна инвестиция у нас - над 1 млрд. евро в Северозападна България”, заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов в предаването “Лице в лице”. 

Той подчерта, че инвестицията ще бъде за възобновяеми енергийни източници. По думите му има подобен интерес за инвестиции и от Франция, и от Китай”. 

“Почти всеки ден имам среща с инвеститори. Има недостиг на халета. Инвеститорите искат веднага да си преместят машините у нас. Ние сме пуснали запитвания до общините, за да видим къде има парцели, които биха могли да се използват”, каза Стоянов. 

700 млн. лв. ще влязат в бюджета за 2024 г. от “Лукойл” 

"Изчисленията са, че горе-долу догодина 700 млн. лева повече ще бъдат вкарани в бюджета", каза Стоянов по повод анонсираната по-рано новина, че “Лукойл” прехвърля цялата си икономическа дейност у нас. 

Той обясни, че ще се изземват печалбите по регламента 33% от печалбата. “Тази година в бюджета ще влязат 100 млн. лева, а догодина около 700 млн. лева. при тези параметри. Тези пари ще отиват във фонд, и средствата ще се използват за различни цели”, добави Стоянов. 

По думите му парите ще се използват за хората в затруднено положение, на доходен принцип. 

Помощта за горивата ще бъде разширена и за транспорт. Ще се мисли и за други мерки”, добави той. 

Решението на правителството е да продължи мярката с 25 стотинки за горивата до края на годината, съобщи икономическият министър.