Мозъкът е доста пощаден от директно засягане от коронавирус. Той е отделен от кръвта, защото има още една бариера и голяма част от това, което е в кръвта, не постъпва в мозъка.

Това каза неврологът академик Лъчезар Трайков в предаването „Лице в лице“.

В последните дни в британските медии излезе една нова информация за последиците от COVID-19 – а именно – след усложнения от заразяване често мозъкът се уврежда. И обратно  – стресираните и хората с психически проблеми са с 65 на сто по-висок риск да се заразят с COVID-19.

За това проучване неврологът коментира, че от преболедували 460 души са избрани 230, от които е взета течност.

„Процентът на директно потвърждение да се инфектира мозъкът е не повече от 12% или 7 души. Макар и да не е голяма извадката, трябва да се обърне внимание, че често неврологичните симптоми на коронавируса са свързани с инфекция на друго място – белия дроб“, обясни още акад. Трайков.

Мозъкът се храни само с кислород и глюкоза, падне ли сатурацията, мозъкът няма с какво да компенсира. В белия дроб е по-малко кислородът – започва забавяне на умствената дейност, става дума за възрастни хора над 65 години. По-тежко могат да прекарат COVID-19 и по-млади с наднормено тегло, обясни още неврологът и добави да не изпадаме в паника.

Относно психичните разстройства и тревожността Трайков коментира, че болката в главата, което е един от най-честите симптоми на новия вирус, всъщност е свързана с температурата.

А при по-тревожните хора се наблюдават и болки в главата заради психологически преживявания, безсънието също води до мигрени, обясни специалистът.

Акад. Трайков добави и че няма биологичен маркер до ден днешен, за да разберем леко ли ще преминем през вируса, или тежко. Много е важно обаче да не изпадаме в тревожност, добави той.

Вижте целия разговор във видеото.