За сериозен проблем с актуалните противоепидемични мерки сигнализират от един от основните изложбени центрове у нас – „Интер Експо Център“. На негова територия се провеждат различни типове събития, като се оказва, че за едни и същи пространства важат различни мерки според това каква се води дадената проява.

Така, ако мероприятието е с търговски характер, в 15-те хиляди квадратни метра зали могат да влязат 5000 човека, докато на конгрес или изложение на същото място максимално допустимите са… 30. По същия начин в зала за 1000 души в рамките на културно-развлекателно събитие се допускат 300 души, а за конгрес – 30. Това обясни управителят на ИЕЦ Ивайло Иванов в студиото на „Лице в лице“.

Според него става дума за „неразбиране на естеството на бизнеса“: „Рискът е еднакъв, мерките би трябвало да са еднакви за всички сектори. Не искаме нищо по-особено за един или друг сектор, а мерките да са логични и сходни“. Той е категоричен, че, макар да съществува възможност просто да се преименуват събития, за да се покрият де юре изискванията, не иска да се стига да подобни действия.

Снимка: bTV

По думите на Иванов първоначално в здравното министерство реагирали с неразбиране какъв е проблемът в случая, при положение, че няма пълно затваряне. След разговори с ресорен зам.-министър и ангажиране и на браншови и работодателски организации, все още официален отговор от ведомството няма. Неофициално – заповедта се базира на доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев: „Беше ми обяснено на мен, че не могат да променят нищо, докато не се промени докладът“.

С него не могли да се свържат, заради контакт с болния премиер Борисов, той е под карантина. „Ако ни гледа – моля Ви, защото бизнесът и съдбата на много хора зависят от това решение. Говорим за фактическо разминаване или за допълнителна нужда от прецизиране, за да можем да вървим напред и да не спиране работа“, обърна се към него Ивайло Иванов.