„Това е важно, защото България трябва да покаже, че може да охранява по надлежен начин външните граници на ЕС, включително да затвори всякакви възможни вратички да се нарушават санкциите и съответно Русия да ги заобикаля“.

Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ Надежда Йорданова, депутат от ПП-ДБ по повод идеята да се отнеме концесията на „Лукойл“ на пристанище „Росенец“.

„Това далеч не е нова идея, по нея се работеше още в 48-ото Народно събрание. Юли миналата година ЕС прие поредния пакет санкции срещу Русия по повод войната, която тя води в Украйна. В обхвата на санкциите бяха договори за концесии на определени активи. Концесията на „Росенец“ попадаше в този санкционен режим. По-късно служебното правителство на Румен Радев реши да приложи дерогация и да не прилага регламента при едно изключително спорно положение дали въобще е възможна тази дерогация“, обясни депутатът от ПП-ДБ.

По думите ѝ това е причината 49-ото НС да подходи по-решително по този въпрос.

Относно цените на горивата тя коментира, че причината да има високи цени у нас е липсата на адекватна конкуренция

Йорданова, която беше министър на правосъдието в кабинета „Петков“, коментира и случващото се във Висши съдебен съвет (ВСС).

„Казусът с избора на Борислав Сарафов като временно изпълняващ длъжността главен прокурор показва дефицитите в прокуратурата и ВСС. Също така сочи, че правомощията на правосъдния министър трябва да бъдат по-ясно законодателно изяснени. Дали министър Атанас Славов ще обжалва това определение на ВАС, ще видим. Но за мен това показва поредния законодателен дефицит. Едновременно обаче това показва двойния стандарт на работата на прокурорската колегия и ВСС“, коментира Йорданова.

Според нея Прокурорската колегия с вчерашното си решение отказва да приложи закона и блокира прилагането на механизма за разследване на главния прокурор.

Гледайте целия разговор във видеото!