Ако само 14% от световното население дава кръв веднъж на 6 месеца, проблемите с нейния недостиг в глобален мащаб ще бъдат разрешени. Тези данни цитира в студиото на „Лице в лице” Георги Боянов от „София Райдърс”. Столичните мотористи и известни актьори се включиха в инициативата на ВМА в подкрепа на кръводаряването.

Каква е мотивацията на един любител на високите скорости да дари кръв? „Аз съм доста застрашен на пътя, едни от най-застрашените сме, не знам кога и на мен ще е нужно да ми се прелива кръв”, посочи Боянов. Според него обаче „дарявам” и „защо” не са съвместими в едно изречение.

По думите му в мото обществеността кампаниите за кръводаряване са чести.

„София Райдърс” имат и други социални каузи като Коледното каране на 22 декември, когато ще посетят и подпомогнат деца от дом, а също и акции в подкрепа на донорството.

„Това, което ние правим, хората го възприемат по някакъв начин, особено подрастващото поколение. Те си изграждат кумири чрез нас, като личният пример е важен за тях и е основополагащ за изграждането на възпитанието им. Мога да отида да давам кръв без да викам камери, но е хубаво хората да го виждат, трябва да знаят, че това е едно добро дело”, подчерта актьорът Веселин Анчев.

И той, и Боянов са редовни кръводарители и извън инициативата.