При сключването на инхаус договорите за строителството на АМ „Хемус“ в периода 2018 – 2020 г. е заобиколен Закона за обществените поръчки. По това има ясно произнасяне, включително на дирекция „Правна“ към МРРБ. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Във въпросния период 2018 – 2020 г. държавата е възложила на едно кухо държавно дружество „Автомагистрали“ работа, която не може да извърши. Изпълнението на почти цялата автомагистрала „Хемус” е превъзложено на частни фирми по договори за доставка на материали, наем на механизация, припомни министърът. Цеков бе категоричен, че и тук също е нарушен ЗОП, тъй като „Автомагистрали” е публичен възложител и следва да възлага чрез обществени поръчки.

Съгласно ЗОП договор, сключен без проведена обществена поръчка, когато е трябвало да се проведе такава, е унищожаем и възложителят може да предяви пред съда иск да го обяви за унищожаем. Времето за предявяването му е една година от сключване на договора. За инхаус договорите за АМ „Хемус“ иск е трябвало да бъде предявен или до края на 2021 г. или до края на 2022 г., в зависимост от последния от сключените договори. „Едно от първите действия, които предприех като регионален министър, е да възложа на дирекция „Правна“ анализ дали са изтекли преклузивните срокове. Становището категорично потвърди, че към днешна дата са изтекли всички срокове, в които МРРБ би могло да предяви искове за унищожаемост“, каза още регионалният министър. Предишните управляващи не са имали политическа воля и морална решителност тези договори да отидат в съда, подчерта той.

След като сроковете за предявяване на иск са изтекли, според ЗОП договорите вече се считат за нормални регулярни договори.

Министър Андрей Цеков обясни, че начините за разрешаване на наследството с незаконосъобразните възлагания по инхаус са два. Или да продължим да ги изпълняваме, или да търсим основания за тяхното прекратяване. Вторият вариант ще доведе до тежки съдебни дела. Ако  се намери основание за прекратяване, ще трябва да се възложат нови обществени поръчки, което би отнело около година с обжалванията. В такъв случай през 2025 г. евентуално ще може да се поднови строителството на АМ „Хемус“.

„В обществена полза е строителството на АМ „Хемус” да започне. Създадохме работна група, която да предложи решение евентуално да бъде продължено строителството на магистралата при три условия, които да опазват обществения интерес. Частните фирми, които са истинските изпълнители, ще трябва да поемат гаранция за качество за строителството в срока, предвиден от Закона за устройство на територията, който е 7 години, след като е готов обектът. По настоящите договори гаранцията е 2 години. Второто условие е авансите да не бъдат индексирани, тъй като това са пари, които изпълнителите са получили и би следвало да са купили материали. За остатъчната част по договорите – около 1 млрд., трябва да бъде потърсена формула, така че да се довършат по цени, актуални към момента. Оскъпяването няма да бъде двойно, както се твърди в публичното пространство, а се очаква да е около 25-30%. Окончателната сума ще стане ясна след като работната група по казуса направи точните изчисления”, обясни министър Цеков.

Той бе категоричен, че практиката държавното дружеството „Автомагистрали“ да се ползва като черна кутия,  в която се наливат публични финанси и се разходват без обществени поръчки, ще бъде прекратена. Идеята е дружеството да се превърне в мениджърска държавна компания, която да упражнява контрол върху изпълнението на големи инфраструктурни проекти.

„Големят проблем в държавата е липсата на готови проекти, по които да се работи. Имало е порочна практика, при която всички ремонти са се правили по инхаус или по договори за текущ ремонт и поддръжка. Тази система е поддържана умишлено, защото целта е била да бъдат избягвани възлагания чрез обществени поръчки и всичко да става относително на тъмно“, каза още регионалният министър.

Той допълни, че първите шест месеца на 2023 г. изразходваните средства за основни ремонти са малко над 2 млн. лв., а за ново строителство – 242 млн. лв. 

Поради политическа нерешителност да се намерят решения  на сложните проблеми, наследени от управлението до 2020 г., има замразени проекти.

„Пари за пътища има и винаги е имало в държавата. До момента липсва стратегическо планиране. За да строим днес, трябва да сме проектирали преди 2 г. Трябва да започнем да работим стратегически и планово и това е моята амбиция”, каза още Цеков.

Във връзка с протестите заради увеличението на тол таксите, министърът увери, че има склонност разумните предложенията от страна на превозвачите, свързани с предоставянето на отстъпки, да бъдат приети. Годишните приходи от тол такси и от винетки са около четвърт от необходимите средства за поддръжка и изграждане на нови пътища, поясни министърът.