„Министерството на иновациите и растежа не е подписвало договора с „Лукойл“ и не е предоставяно финансиране“, каза в предаването „Лице в лице“ министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

„В момента „Лукойл“, както и други 800 фирми, които кандидатстват по процедурата за подкрепа за преход към кръгова икономика, предоставя декларации и участва в тази процедура. Това е изцяло законосъобразно, защото ние нямаме право да спрем която и да е фирма да подаде документи. Те отговарят на допустимостта да кандидатстват. Предстои оценка на проектите, проверка на достоверността на документите и прилагане на регламентите по законосъобразност“, посочи тя.

„При самото кандидатстване санкциите срещу Руската федерация не могат да бъдат приложени. При оформянето на процедурата, което е станало много преди нас, не е имало изискване да бъдат спрени тези кандидати, но при оценката може да бъде задействана тази мярка“, допълни министърът на иновациите.

Командировки

„Всяка една от моите командировки е била свързана с много конкретен резултат. Участвах в първия стратегически диалог между България и САЩ. В резултат на тези разговори следващото ми посещение беше свързано с подписването на историческото споразумение „Артемида“. Това постави България в нова ситуация – да бъде участник в сферата на космическите политики и индустрия и да отвори възможности за българските компании“, уточни тя.

Министърът допълни, че след посещението ѝ в Хърватия и Словения има привлечен инвеститор от технологичния сектор.

„При посещението ми в Калифорния от компанията „Мета“ споделиха, че би било в интерес на тях да развият развоен център за виртуална реалност в България. Днес имахме среща със SpaceX (компанията на Илон Мъск – бел. ред.). Вече имат интерес и започват да разпознават България като място за развитие на таланти. За първи път чуват, че ние сме макроикономически стабилна дестинация и имаме всички условия и свързаност“, подчерта Милена Стойчева.

Министърът допълни, че всяка командировка се отчита подробно и се представят резултатите от нея.

Между заявения интерес и реалната инвестиция

„За периода от 6 юни до 27 февруари имаме 41% ръст на инвестициите в България. Открити са нови 2000 работни места от чуждестранни инвестиции. Сертифицирали сме 23 инвестиционни проекта, като от тях три са приоритетни“, подчерта министърът на иновациите.