Не е сигурна нуждата от актуализация на бюджета, като освен това депутатите и правителството трябва да са наясно с рисковете от големи държавни харчове в момент, в който икономиката е във възход. В противен случай има големи рискове, предупреди в студиото на „Лице в лице“ бившият финансов министър Милен Велчев.

„Когато икономиката е в криза е в реда на нещата държавата да плаща, отколкото събира. Обратното обаче важи когато икономиката расте, ако при растеж на икономиката нашето поведение е все едно сме в криза, рискът е от „прегряване“ на икономиката, надхвърляне на предварително очакваната инфлация, нарушаване на показателите, които се следят от ЕЦБ. Сега тази година се очаква растежът да е между 4% и 5%, това означава всичко друго, освен икономическа криза“, подчерта той.

Велчев цитира свои източници, според които се очакват няколкостотин милиона лева спестени капиталови разходи и още около 200 млн. от работни заплати на незаети щатове. Затова и според него не е нужно да се прави актуализация, която да даде достъп до по-високите от очакваните приходи.

Ексминистърът отбеляза, че парламентът може да гласува актуализация с определени параметри, но насреща няма гаранция, че те ще бъдат реализирани точно така: „Обещаването на правителството пред парламента е неформален акт, той се формализира със Закона за бюджета, но Законът за публичните финанси е по-висок по ранг и дава възможност да се намали от едно перо и да се прехвърли към друго“.

Велчев разкритикува и рязкото увеличение на пенсиите. По думите му даже само запазването на 50-те лева като постоянна добавка вдига средната пенсия с 38% за две години, а в момента ръстът изглежда възможен само заради непланирано високи приходи, каквито догодина може да няма: „Всички искаме пенсионерите да живеят по-достоен живот, но доколко може обществото и данъкоплатците да си позволят подобно увеличение?“.

Според ексминистъра „повишаването на данъците винаги е опция“, но е важно да се има предвид и това, че много инвеститори идват у нас именно заради по-ниските ставки.