Вторият дебат между Тръмп и Байдън беше много по-различен от първия. И двамата много добре изпълниха ролите, които им бяха предписани. Тръмп показа много по-голямо спокойствие, много по-голяма увереност. Той се държеше като президент на САЩ и това бяха неговите тези.

Байдън беше много по-нападателен, много по-агресивен, той искаше да покаже това, че може да бъде живият опонент, яркият опонент на президента. Това каза в предаването „Лице в лице” Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

По думите му, основната задача на демократите е да покажат, че 77-годишният Байдън е в кондиция да измине следващите 4 години и да остане на поста си като президент в своята сила. Има причини и за двете поведения на двамата президенти, допълни той:

„Тръмп показваше спокойствие, излъчваше увереност, защото това, което показват в момента проучванията е, че това мълчаливо мнозинство, за което той разчита толкова много и му помогна 2016 г. продължава да има много стабилни показатели. В Щати като Айова, Северна Каролина, Тексас, Флорида, които са ключови щати, има много повече записали се републиканци, отколкото в момента има демократи. Това нещо не се обявява толкова официално.

Така че той за пореден път разчита на това мълчаливо мнозинство, което му помогна преди 4 години, на стабилния мълчалив електорат. Те и не обявяват за кого ще гласуват, те са много по-мълчаливи, не обявяват по време на проучвания, че биха гласували за Тръмп. Те са предимно бели, добре финансово американци, които имат много стабилна подкрепа дават на Тръмп”.

По думите на Керемедчиев, нервността на Байдън и на демократите произлиза от тежкия  корупционен скандал, който се вихри в САЩ, свързан със сина на Байдън – Хънтър Байдън.

„ФБР разследва в момента излязлата информация от личния компютър на Хънтър Байдън, където се говори за вземани милиони долари от сина му по време на мандата на неговия баща и даже скоро ще има изслушване в Сената по този скандал и това може в момента да нарани кампанията на кандидат-президента Байдън и Тръмп го използва много умело”.

Вижте целия разговор във видеото.