„Подходът на правителството в COVID кризата е хаотичен и има за цел да подпомага хора, които са останали без работа, а не да спаси фирмите да оцелеят през зимата, така че да се стига до безработица“, коментира в предаването  „Лице в лице“ икономистът Мартин Димитров. Според него, тези мерки, които касаят малките и средни фирми, са много много малък процент от бюджета за догодина, а фокусът е другаде – в изборите и популистки разходи. 

Има опасност България да изостане спрямо други страни от ЕС и трябват мерки, които да стимулират тези фирми, които могат да издърпат икономиката нагоре, посочи той. 

В действията на правителството видях само едно умно решение в енергетиката – да се правят умни разпределителни електропреносни мрежи, които помагат с по-малко мощности да задоволяваш по-голямо потребление, това е модерното решение за целия свят, коментира икономистът. 

Според Мартин Димитров АЕЦ „Белене“ е от типа проекти,  чиято цел е да се харчат пари с години. „30 години минаха, централа няма, а има 3,5 млрд. лева похарчени – всичките на данъкоплатците“, отбеляза той.  

Според него пети и шести блок на ЕАЦ „Козлодуй“ имат дълга перспектива да работят от тук натъка – поне до 2040 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!