Докато има война, ще има висока инфлация. Това, което всички ние правим, е да смекчаваме последствията. Това каза в предаването „Лице в лице“ депутатът Мартин Димитров. Според него войната трябва да свърши, за да се ограничи процесът на нарастване на инфлацията.

Той разказа за инициатива, по която в момента работят - насърчаване даренията на храни, които са в срок на годност.

„Помните 2017 година махнахме ДДС-то при даряване на храни, но количествата не нарастват, така че сега работим по даряването на храни в срок на годност - да не се изхвърлят, а да се даряват“, обясни икономистът.

Димитров допълни, че от „Демократична България“ подкрепят диференцираната ставка по отношение на газа и парното.

„Това са регулирани цени и там знаем, че цената веднага ще спадне. А за хляба специално има опасност това намаление да остане при търговците и хората да не са доволни. Тази опасност съществува. Много трудно такива икономически процеси могат да се контролират. Предпочитам там, където ефектът е сигурен и намалението няма да има никакво съмнение, както е с газа и парното, да го направим веднага - цената намалява с 11%, като въведем и 9% ДДС, тоест много по-умно е това да се прави на регулираните пазари, тъй като ефектът е 100%“, отбеляза Мартин Димитров.

По думите му диференцираното ДДС ще смекчи нарастването.

„Има и други неща, които се обмислят. Разбрахте различни тарифи - една за минимално потребление, друга за по-голямо потребление, тоест има различни механизми да се намали това поскъпване“, каза още депутатът.

Той заяви, че еврозоната носи повече стабилност.

„Никой в България не би трябвало да има нужда от доказателства тепърва за ползите от това да се възприеме еврото, още повече в тези времена, в които живеем - времена на висока инфлация, времена на война, която се води на Европейския континент. Имаме нужда от повече сигурност, защото като влезем в еврозоната, това означава по-ниски лихви, означава заеми при благоприятни лихвени нива, които могат да се получават от Европейската централна банка, въобще много положителни неща. Така че моят призив е следният - ако колегите искат някакви допълнителни доказателства, поне това да стане в кратки срокове“, допълни Мартин Димитров.

Целия разговор вижте във видеото.