България няма готовност и няма екип за преговори с „Газпром” за цената на газа, каза в предаването „Лице в лице” по bTV Мартин Димитров от от „Демократична България”. По думите му има реална възможност да договорим по-ниски цени за природния газ, ако изпролзваме в преговорите ЕС.

Газът и парното поскъпват от 1 октомври, а още едно поскъпване на цената на синьото гориво ще има евентуално и от 1 януари.

Преди дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че има възможност да бъде предоговорена цената в бъдеще с „Газпром”.

Според Мартин Димитров парламентарно представените партии бягат от тези преговори, най-лошият вариант според него е да се изпрати делегация само с представители от „Булгаргаз". Той посочи, че в тези преговори задължително трябва да участва представител на Европейската комисия. „Има основания сега да бъде договорено намаление на цената на газа”, смята още Мартин Димитров.

Добрият вариант е България да съгласува своята позиция с държави като Полша и Балтийските страни, но това може да стане само чрез ЕК. Най-умното, което можем да направим е, да поискаме еднакви и близки параметри с тях, посочи той.

„Няма да има контролирани цени на храните, това се предлага за да се отклони вниманието именно от преговорите за цената на газа. Възможна е веригите да харесат тази идея – да свалят цените, за да убият малките магазинчета, но после пак да си ги вдигнат”, обясни Мартин Димитров.