Приемането на Закона за личната помощ и Закона за хората с увреждания са победа на всички хора, ние показахме, че има гражданско общество. Това заяви в предаването „Лице в лице" майката на дете с увреждане Мая Стоицева.

„Днес имаме една победа, която не е само на майките, това е победа на всички хора, които застанаха зад нас – майки, баби, бащи, музиканти, художници, журналисти, полицаи и омбудсманът Мая Манолова, без която това нямаше да бъде факт. Ние показахме, че има гражданско общество в България”, каза Стоицева.

Мая Стоицева заяви, че е имало моменти, в които са се съмнявали да имат успех, но децата са дали сили на майките да продължат напред, защото те имат нужда от новото законодателство.

„От 2016 г. Законът за личната помощ е искане на всеки протест. Досега асистентите бяха само по програми, ние не знаехме дали през следващата година ще има програма, която да обезпечи това. За първи път сега държавата се ангажира да обезпечи личната помощ и да има законова рамка за този проблем”, каза майката на дете с увреждания.

Според Стоицева Законът за хората с увреждания също е голяма крачка напред, защото от следващата година ще има допълнителна финансова помощ и нова оценка на потребностите, която ще бъде базирана на нова методика,

„Хората с увреждания са невидими, затова трябва да празнуваме днес – ние направихме видими хората с увреждания, защото говорехме непрекъснато за това. Да върнем хората с увреждания в училищатата, да им дадем възможност да са част от обществото и да работят”, допълни Стоицева.

Майката добави, че днес ще бъде премахнат палатковият лагер пред Народното събрание, но протестът им ще продължи, докато ТЕЛК не се реформира.