„Общото между протестиращите служители на институции е, че не са получавали ръст на заплатите си от години, а някои с малък процент“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ Любослав Костов от КНСБ.

Според него всички срещи с парламентарните сили са преминали добре, а депутатите са обещали да се съобразят с исканията на синдиката в бюджета – 350 млн. лева за възнаграждения.

„Ние сме дали законопроекти с мотиви към тях – колко пари и защо, както и икономически разчети откъде да дойдат парите Това са най-недофинансираните, които останаха забравени. Държавата забрави и за културата. От 0,8% от БВП отделяме 0,6% в момента. За здраве също – от 5,6% на 4,8% от БВП падаме. ГЕРБ пое ангажимент да внесе предложение за 36 млн. лева за Спешната помощ и РЗИ“, коментира Костов.

Снимка: bTV

„Заплатите са ниски почти на всички. Доценти и професори започват с 1400 лева брутна заплата. Като си платят данъците и осигуровките – заплатата им става трицифрена сума. Обидно ниски са възнагражденията“, посочи той.

„Нашите искания са подробни. Вижда се по положителните реакции. Депутатите обещаха на второ четене в бюджета, независимо коя партия го предлага, да бъде подкрепено, защото знаят, че е наше предложение“, допълни икономистът от КНСБ.

„Срещнахме се с Асен Василев преди бюджетът да влезе в Народното събрание и постигнахме много добри неща. Запазиха се средствата за педагогическия персонал, за общинските администрация, за висшето образование, както и за ГД „Изпълнение на наказанията“. Ние сме му благодарни. Предложи с над 600 млн. лева повече за заплати спрямо 2022 г., но те не стигат. Ние казваме всяко едно нещо откъде да го вземем“, обясни Костов.