“Това, което предлагаме сега е на базата на един Европейски регламент за начина, по който можем да прибираме част от свръхпечалбата на фирмите под формата на данъци. Още сега и служебният кабинет може да го приложи”. Това заяви Любомир Каримански от коалиция "Заедно" в предаването “Лице в лице”.

Според него може да се промени и Законът за защита на потребителите и Законът за защита на конкуренцията.

“Те тръгнаха да правят една проверка на “Лукойл”, но тя увисна във времето. Аз съм посъветвал, това което е трябвало да се направи. Тази проверка трябва да бъде направена от няколко органи - НАП, Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията”, каза Каримански.

Той подчерта, че може да се говори за таван на надценката, а не за таван на цените. 

“Преди една година аз и Ива Митева говорехме за уязвимите групи. Тези групи трябваше ясно да бъдат таргетирани и всички подпомагания да бъдат насочени към тях, а не да са насочени “на калпак”. Ние раздадохме парите на данъкоплатеца на всички фирми без подбор. Това е резултатът сега - инфлация”, каза Каримански.

"По-високата инфлация като съотношение на Източния блок спрямо останалата част на Европа е привнесена. Нашата дори е по-висока от страните от Източна Европа. Защото парламентът популистки увеличиха всички социални плащания, пенсии, без да има икономически причини за това. Първите два месеца на 2023 г. ние завършване с дефицит от 250 млн. лв. На годишна база това е дефицит от 1 млрд. лв. Завещанието на кабинета “Петков” е дефицит през 2023 г.", смята той. 

Как могат да се овладее инфлацията - гледайте във видеото.